همان طور که می دانیم ، از مدت ها قبل ، بسته بندی و نگهداری مواد غذایی در ظروف پلیمری که به نام ظروف یکبار مصرف نیز مشهور هستند ، توسط وزارت بهداشت و درمان جلوگیری شده است .
این ظروف پیشتر در مراکزی همچون مدارس ، رستوران ها ، سالن های غذاخوری و برخی از سازمان ها استفاده می شد .
موضوع خطرناک بودن استفاده از ظروف یکبار مصرف پلیمری ، بارها مطرح شده است .
در این مقاله به بررسی و صحت و یا عدم صحت این موضوع می پردازیم .
استفاده از محصولات پتروشیمی در مصارف بهداشتی
همان طور که پیشتر اشاره شد ، بسته بندی و نگهداری مواد غذایی در ظروف پلیمری از اهمیت فراوانی برخوردار است .
محصولات پتروشیمی دارای کاربرد گستره ای در این زمینه مصارف بهداشتی مانند مصارف آشامیدن و خوراک ، دارویی و آرایشی و بهداشتی می باشد .
از جمله کاربردهای این محصولات در مصارف بهداشتی می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
پلی استایرن : لیوان های یکبار مصرف ، یخدان یونولیتی ، لوازم بهداشتی ، ظروف لبنیاتی و …
پلی پروپیلن : بسته بندی مواد غذایی ، لوله ها آب و …
پلی اتیلن ، بسته بندی های مرغ ، گوشت ، ماهی ، استفاده در ظرف های دارو ها و سرم، نایلکس و …
PVC : شلنگ آب و…
PET ، ظروف نگهداری مواد غذایی ، ظروف مایعاتی همچون ن.شابه و…
مواد تشکیل دهنده ظروف یکبار مصرف برای استفاده در نگداری مواد غذایی
ظروف یکبار مصرف عموما از مواد پلی استایرن تولید می شوند . اولین شرکت و سازمان تولید کننده این مواد در کشور شرکت پتروشیمی تبریز می باشد .
استایرن چیست و کاربرد آن در نگهداری مواد غذایی
استایرن مایعی زلال ، شفاف ، بدون رنگ و دارای بوی زننده و تندی است که قابل یافت در طبیعت و استخراج از مواد نفتی می باشد .
هنگامی که پلی استایرن با مواد غذایی تماس پیدا می کند ، پدیده ای به نام مهاجرت صورت می گیرد که این عمل بدین معنا است که مقداری از این ماده به ماده غذایی منتقل می شود .
انتقال استایرن موجود در مواد غذایی به بدن با نگهداری مواد غذایی در ظروف پلیمری
زمانی که از ظروفی که دارای پلی استلرن می باشند برای بسته بندی و یا نگهداری مواد غذایی و خوراکی استفاده شود ، ناخواسته مقداری از این ماده شیمیایی به مواد غذایی منتقل شده که بعد از استفاده از آن ماده غذایی به بدن منتثل می شود .
در ذیل می توان مقدار استایرن منتقل شونده از لیوانی به وزن 6 گرم به بدن را بررسی کرد :
- گوشت گاو – 100 گرم
- ماءالشعیر – 150 سی سی
- دارچین – 10 گرم
- گندم – 500 گرم
- توت فرنگی – 400 گرم
- بادام زمینی – 120 گرم
- قهوه ( به صورت دانه ) – 40 گرم
نگهداری ظروف پلیمیری در دماهای مختلف
براساس بررسی های صورت گرفته ، ظروف ساخته شده از استایرن ، در دماهای بسیار سرد تا بسیار گرم ، بی خطر هستند .
براساس این بررسی ها و مطالعات محدوده دمایی و مدت زمان بی خطر بودن دمای مواد غذایی در تماس با ظروف از جنس استایرن به شرح ذیل می باشد :
تا 40 درجه سانتی گراد – مدت زمان نامحدود
از 41 تا 70 درجه سانتی گراد – حداکثر به مدت 2 ساعت
از 71 تا 100 درجه سانتی گراد – حداکثر به مدت 15 دقیقه
تولید قانونی محصولات خوراکی و بهداشتی تحت نظارت قانون
در کشور ایران ، وظیفه نظارت بر تولید کنندگان محصولات خوراکی و بهداشتی بر عهده وزارت بهداشت و درمان آموزش کشور است .
از این رو پروانه ساخت هر محصول را این وزارت خانه برای تولید هر محصول تعیین کرده و تولید کننده ملزم به پیروی از قواعد و قوانین این پروانه می باشد .
تایید مواد غذایی تولیدی شرکت پتروشیمی تبریز توسط مراجع قانونی
همان طور که پیشتر اشاره شد ، شرکت پتروشیمی تبریز بزرگترین تولید کننده مواد تشکیل دهنده ظروف یکبار مصرف که از استایرن می باشند ، است .
این مجموعه دارای پروانه ساخت و نظارت مستقیم از سمت وزارت بهداشت می باشد .
نوع محصول ، تعداد پروانه ساخت و کاربرد محصول مورد نظر شرکت پتروشیمی تبریز ، به شرح ذیل می باشد :
پلی استایرن مقاوم – 2 عدد – ظروف کوچک برای ماست
پلی استایرن معمولی – 4 عدد – لیوان، فنجان، ظروف شیرینی و …
پلی استایرن انبساطی – 1 عدد – ظروف پیتزا و همبرگر ، یخدان یونولیتی ، فنجان چایی و …
پلی اتیلن سنگین و متوسط – 10 عدد – مخزن آب ، ظروف انواع دارو و سرم و …
پلی اتیلن سبک خطی – 6 عدد – نایلکس و نایلون ، بسته بندی های مرغ و گوشت و ماهی و …
زمانی که به هر دلیل شرکت مربوطه نتواند قوانین و قواعد مربوط به پروانه محصول خاصی را به طور کامل رعایت کند ، آن محصول غیر بهداشتی تلقی گشته و جلوی تولید ، بسته بندی و فروش آن گرفته می شود .
لازم به ذکر است که مجموعه ملیوان با استفاده از بهترین ، باکیفیت ترین و مرغوب ترین مواد اولیه ، اقدام به طراحی و تولید لوازم یکبار مصرف و بویژه لیوان دو جداره با چاپ می نماید .
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.